Endotoxin Test kitlerinin Diyaliz sistemlerinde kullanım nedeni;
Böbrek yetmezliği şikâyeti olan hastalar normal popülasyonla karşılaştırıldığında yaşamları süresince daha fazla miktarlarda suya maruz kalmaktadırlar. Böbrek yetmezliği olan hastalara diyaliz sırasında her hafta yaklaşık 360-400 litre su uygulanırken, sağlıklı bir insan her hafta yalnızca 14-15 litre su almaktadır. Bu hesaplamalara göre diyaliz hastaları yıllık olarak 18.000 -36.000 litre arasında suya maruz kalmaktadır. Suda bulunan düşük moleküler ağırlıklı maddeler (endotoksin, ekzotoksin ve bakteri kaynaklı DNA parçaları) diyaliz yoluyla direkt olarak hastaların kan dolaşımına geçebilmektedir (1-3). Kontamine sulardan korunmada mide asidi ve bağırsak bariyeri, diyaliz membranından çok daha etkilidir.
Hemodiyaliz işlemi süresince hasta kanı yarı geçirgen bir membranla bağlantı halinde olup, diyaliz sıvısının bileşenleri diyalize bağlı komplikasyonların oluşmasında önemli bir rol oynamaktadır. Mikroorganizmalar membran porlarından geçemeyebilir, fakat bakteriyel endotoksinler (lipopolisakkaritler), ekzotoksinler ve bakteri kaynaklı kısa DNA parçaları diyaliz membranından geçebilir ve böylece hasta kanına karışabilirler (1-4).
Filtrasyon, reverozmozis ve dezenfeksiyon için etkili yöntemlerin yeterince sağlanamaması gibi sebeplerden dolayı suların yeterince arıtılamaması, hemodiyaliz hastalarında önemli oranda bakteriyemi pirojenitesine neden olmaktadır. Nonfermantatif gram-negatif bakteriler distile sularda bile hızlıca çoğalabilmektedirler. Hemodiyaliz solüsyonlarında glükoz ve bikarbonat bulunmasından dolayı bu bakteriyel üreme daha hızla olabilmekte ve endotoksinin yüksek seviyelerine ulaşmasına yol açmaktadır. Üstelik işlem görmüş su ve diyalizat örnekleri klinikte kullanılan çeşitli antibiyotiklere ve dezenfektanlara karşı dirençli bakteriler tarafından enfeksiyon kaynağı olabilmektedir (3,4). Bakteriyel biyofilm ve buna bağlı kontaminantlar hemodiyaliz hastalarında monosit ve makrofajların aktivasyonu ve proinflamatuvar sitokinlerin (interlökin-1, interlökin-6, tümor nekrozis faktör) serbest kalması, enflamasyonu tetikleyerek kısa ve uzun dönemde yaşamı kısaltan çeşitli komplikasyonlara neden olmaktadır (1,5-7). Bu çalışmamızda Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı Adana Hıfzıssıhha Enstitüsü Müdürlüğü Su ve Gıda Mikrobiyoloji Laboratuvarına kontrol amaçlı gelen diyaliz sularında mikrobiyal kontaminasyon, bakteriyel endotoksin seviyeleri ve bu testlerin birbiriyle olan ilişkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır.
#microbiologist #bacteria #mediaculture #laboratory #biotecnica #analytech #cleanroom #pharmanext #LIFEatCRL #Retrogenix #celltherapy #regenerativemedicine #tcells #cancer #cancerresearch #geneediting #innovation #CGTSummit #cellandgenetherapy #advancedtherapies #concepttocure #AIinPathology #ToxicologicPathology #Webinar #PatholytixForesight #cellandgenetherapies #CGT #advancedtherapies #raredisease #EndotoxinTesting #Sustainability #Biotechnology #QualityControl #rCR #LAL #LaboratoryEfficiency #CharlesRiverLabs #Trillium #Endosafe
#endomedikal #endotoxinlab #microbialtests #endotoxintesti #gelclot #mikrobiyolojik